CASE: Viikingit tulevat

Signed: 007 | 13-01-2015

Ympäristö muuttuu, Suomi polkee miinusta, palataanko vanhaan aikaan? Noin tuhat vuotta sitten globalisaatio tarkoitti viikinkien valloitus- ja kaupparetkiä maailmaan. Aluksi Skandinaviasta, sitten laajentuen länteen ja itään, jopa Kauko-itään ja Amerikkaan saakka.

Ympäristöagentin päämajassa puhaltaa nykyään läntiset, norjalaiset Kaupangin tuulet, kun rikkaat normannit laajentavat reviiriään Suomeen etsien ympäristöhuollon kultaa ja hopeaa. Jatkuuko maailman valloitus vielä enemmän itään ruslandian jokien kautta ehkä Krimille saakka ja seuraavaksi kauemmas länteen - Amerikkaan Reno!

Pohjanmiesten järjestelmä tuntuu pelaavan hyvin, vaikka joitakin kulttuurieroja joutuu agentti opettelemaan. Tietojärjestelmien yhteensovittaminen on hidasta, kun norjalaisten riimukirjoitusta on vaikeaa muuntaa tietokoneen ymmärtämään muotoon. Palaverimatkat kestävät kauan, kun soudetaan ja purjehditaan puualuksella Osloon, tosin soutaessa kunto kyllä kasvaa. Ruokaankin kyllästyy pian, kun aina syödään silliä ja juodaan simaa ja olutta palan painikkeeksi. Kokouksissa tulee usein kuuma, kun villapaita on liian lämmin sisäkäytttöön, eikä suomessa ole totuttu pitämään sarvikypärää sisällä päässä. Kypärään on kyllä hyvä ripustaa henkilökortti tai päällysvaatteet - säästetään naulakoissa. Kirves ja joillakin miekka on toki tehokas neuvotteluväline, mutta itse käytän mieluummin tablettia ja taulukoita. Uhrausmenot toimistolla ennen markkinointikampanjaa hieman ihmetyttävät mutta saattavat tuottaa tulosta pitkällä aikavälillä.

Muuten meno on reilua ja rehtiä, organisaatio ja nopeat toimintatavat ovat selkeät: Ylin päätäntävalta on Thorilla, markkinointia ja kaupankäyntiä johtaa Odin. Puolivapaana orjana agentin on hyvä tarjota ympäristöhuollon kokonaispalveluita, kun kolleegoina tiimissä valloitetaan asiakkaita KnuutSuuren, EerikPunaisen, HaraldAnkaran, Rollon ja OlaviPyhän kanssa pelkäämättä vastoinkäymisiä tai jättiläisiä.

Odotettavissa on haastavia tehtäviä, uusissa ympyröissä ja niiden toteutuessa voimme tällä rajulla tiimillä, Valhallan Odinin salissa, maistella viinejä kilpailijoiden kalloista. Tästä lähtee eräs ympäristöalan sankaritarina -saaga valloitusten tielle.